Adaptarea

Fiecare copil este diferit, astfel ca perioada de acomodare in gradinita poate varia, separarea de figurile familiare fiind pentru unii copii prima experienta de viata in afara familiei, intr-un spatiu social largit. Procesul de adaptare cere timp, rabdare si daruire, el putandu-se incheia in 1-2 saptamani.

 

Separarea de mediul familial reprezinta un moment foarte important in viata unui copil, el afecteaza confortul psihic al copilului dar si al parintelui. De aceea ne dorim ca acest proces sa se realizeze gradual, lin, astfel incat copiii sa se acomodeze fericiti si sa se simta confortabil in noul mediu, dar si parintii sa se desparta linistiti de copilul lor.

 

De aceea am initiat un program de adaptare in care fiecare copil si parinte sa devina familiar cu spatiul gradinitei, cu personalul din gradinita si cu programul. Este foarte important de asemenea pentru copil sa dezvolte o relatie pozitiva cu personalul alocat fiecaruia astfel incat sa se simta confortabil si in siguranta atunci cind parintii il vor lasa singur.

Parintii sunt rugati sa-si permita sa aloce cel putin o saptamana pentru acomodarea copilului. Desigur, exista situatii in care acomodarea se face foarte repede, copiii se simt confortabil inca de la inceput si nu este necesara sustinerea parintilor.

 

Fiecare educator si supraveghetor este responsabil de perioada de acomodare a copilului.Educatorii nostri au o pregatire in psihologie care include planul de integrare a copilului in gradinita. Supraveghetoarele sunt gata sa dedice un timp special fiecarui copil in adaptare si chiar sa functioneze ca un fel de „mame-surogat” atat timp cat micutul este in adaptare.

Prima zi: copilul vine la gradinita unde va petrece 1-2 ore cu parintele, cu educatoarea si cu ceilalti copii. Este primul sau contact cu un nou univers.

 

A doua zi: copilul va veni pentru o perioada mai mare, de 3 ore ( va include si pranzul, daca este solicitata aceasta varianta de program) si va ramane impreuna cu parintele. Parintele va ramane in sala cu copilul prima jumatate de ora, apoi va pleca pentru 10-15 minute. Daca copilul pare fericit, parintele il va lasa singur in sala impreuna cu educatoarea, supraveghetoarea si ceilalti copii, dar va ramane in incinta cladirii si va reveni sa petreaca timpul ramas cu copilul sau.

A treia zi: copilul vine la gradinita, unde va ramane cat mai mult posibil (de preferat la tot programul). Parintele va sta prima jumatate de ora dupa care, daca copilul pare fericit, va pleca pentru o ora si se va intoarce pentru a ramane pana la sfarsitul programului cu copilul sau.

A patra zi: parintele va aduce copilul la gradinita unde va ramane impreuna cu acesta timp de 15-20 de minute la activitati, dupa care il va lasa singur. Se va reintoarce la terminarea programului.

A cincea zi: parintele va aduce copilul in gradinita, dupa care va pleca, intorcandu-se numai daca copilul este agitat. Daca copilul se simte confortabil, se va intoarce la sfarsitul programului.